bowl of vegetable salads

Nejlepší sezónní recepty na jaro: Rychlé a zdravé večeře

Jaro přináší nejen slunečné dny, ale také čerstvé suroviny, které jsou ideální pro lehká a zdravá jídla. Sezónní zelenina, bylinky a lehké bílkoviny jsou základem chutných a výživných večeří. Přinášíme několik rychlých a jednoduchých receptů, které vám pomohou vychutnat si jarní sezónu naplno.

1. Jarní hrášková polévka s mátou (15 minut)

Ingredience:

  • 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 malá cibule
  • 1 brambora
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Hrst čerstvé máty
  • Sůl, pepř, citronová šťáva

Postup:

  1. Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte na kousky nakrájenou bramboru a zalijte vývarem. Vařte 10 minut.
  3. Přidejte hrášek a vařte další 3 minuty.
  4. Přidejte mátu, rozmixujte dohladka a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  5. Podávejte s celozrnným pečivem.

2. Salát s chřestem, kozím sýrem a jahodami (10 minut)

Ingredience:

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 100 g kozího sýra
  • 1 hrnek rukoly nebo polníčku
  • 6–8 jahod
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • Sůl, pepř, vlašské ořechy na posypání

Postup:

  1. Chřest omyjte, odlomte dřevnaté konce a krátce povařte (3–4 minuty) nebo orestujte.
  2. Jahody nakrájejte na plátky, kozí sýr rozdrobte.
  3. Vše smíchejte s rukolou a ochuťte olivovým olejem, balzamikem, solí a pepřem.
  4. Posypte ořechy a ihned podávejte.

3. Jarní zeleninové rizoto s parmazánem (25 minut)

Ingredience:

  • 200 g arborio rýže
  • 1 menší cuketa
  • 1 mrkev
  • 100 g hrášku
  • 1 lžíce másla
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 50 g parmazánu
  • Sůl, pepř, petrželka

Postup:

  1. Na másle osmahněte nakrájenou zeleninu.
  2. Přidejte rýži a postupně přilévejte vývar.
  3. Vařte za stálého míchání 15–18 minut.
  4. Na závěr vmíchejte parmazán a dochuťte solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
  5. Podávejte ihned.

4. Pečený losos s citronovo-bylinkovou krustou (20 minut)

Ingredience:

  • 2 filety lososa
  • 1 citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Hrst čerstvých bylinek (tymián, petržel, kopr)
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a nasekané bylinky.
  2. Lososa potřete touto směsí a pečte na 180 °C asi 15 minut.
  3. Podávejte s pečenými bramborami nebo zeleninovým salátem.

Závěr

Jarní kuchyně je plná svěžích chutí a lehkých jídel, která zasytí a zároveň dodají energii. Vyzkoušejte některý z těchto rychlých receptů a užijte si sezónní suroviny naplno!

Author: Pavel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *