Jaro přináší nejen slunečné dny, ale také čerstvé suroviny, které jsou ideální pro lehká a zdravá jídla. Sezónní zelenina, bylinky a lehké bílkoviny jsou základem chutných a výživných večeří. Přinášíme několik rychlých a jednoduchých receptů, které vám pomohou vychutnat si jarní sezónu naplno.
1. Jarní hrášková polévka s mátou (15 minut)
Ingredience:
- 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 1 malá cibule
- 1 brambora
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Hrst čerstvé máty
- Sůl, pepř, citronová šťáva
Postup:
- Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli.
- Přidejte na kousky nakrájenou bramboru a zalijte vývarem. Vařte 10 minut.
- Přidejte hrášek a vařte další 3 minuty.
- Přidejte mátu, rozmixujte dohladka a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Podávejte s celozrnným pečivem.
2. Salát s chřestem, kozím sýrem a jahodami (10 minut)
Ingredience:
- 1 svazek zeleného chřestu
- 100 g kozího sýra
- 1 hrnek rukoly nebo polníčku
- 6–8 jahod
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- Sůl, pepř, vlašské ořechy na posypání
Postup:
- Chřest omyjte, odlomte dřevnaté konce a krátce povařte (3–4 minuty) nebo orestujte.
- Jahody nakrájejte na plátky, kozí sýr rozdrobte.
- Vše smíchejte s rukolou a ochuťte olivovým olejem, balzamikem, solí a pepřem.
- Posypte ořechy a ihned podávejte.
3. Jarní zeleninové rizoto s parmazánem (25 minut)
Ingredience:
- 200 g arborio rýže
- 1 menší cuketa
- 1 mrkev
- 100 g hrášku
- 1 lžíce másla
- 500 ml zeleninového vývaru
- 50 g parmazánu
- Sůl, pepř, petrželka
Postup:
- Na másle osmahněte nakrájenou zeleninu.
- Přidejte rýži a postupně přilévejte vývar.
- Vařte za stálého míchání 15–18 minut.
- Na závěr vmíchejte parmazán a dochuťte solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
- Podávejte ihned.
4. Pečený losos s citronovo-bylinkovou krustou (20 minut)
Ingredience:
- 2 filety lososa
- 1 citron
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- Hrst čerstvých bylinek (tymián, petržel, kopr)
- Sůl, pepř
Postup:
- Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a nasekané bylinky.
- Lososa potřete touto směsí a pečte na 180 °C asi 15 minut.
- Podávejte s pečenými bramborami nebo zeleninovým salátem.
Závěr
Jarní kuchyně je plná svěžích chutí a lehkých jídel, která zasytí a zároveň dodají energii. Vyzkoušejte některý z těchto rychlých receptů a užijte si sezónní suroviny naplno!