cooked food on black ceramic plate

Recepty z jedné pánve: Minimum nádobí, maximum chuti

Chceš si uvařit něco dobrého, ale představa hromady špinavého nádobí tě děsí? Řešení je jednoduché – recepty z jedné pánve. Jsou rychlé, chutné a úklid po jídle zvládneš levou zadní. Ideální pro líné večery, zaneprázdněné dny i minimalistické kuchyně. Tady je výběr skvělých jídel, která zvládneš na jediné pánvi – bez ztráty chuti.


1. 🍳 Kuře na paprice s rýží

Ingredience:

  • Kuřecí prsa (nakrájená)
  • Cibule, paprika (čerstvá nebo mražená)
  • Rýže (nevařená)
  • Mletá sladká paprika, sůl, pepř
  • Vývar nebo voda

Postup:
Na oleji orestuj cibuli a kuře, přidej papriku, okořeň a vsyp rýži. Zalij vývarem, přiklop a nech dusit cca 15–20 minut, dokud se rýže neuvaří a tekutina nevstřebá. Nakonec můžeš vmíchat lžíci zakysané smetany.


2. 🍝 Krémové těstoviny s houbami a špenátem

Ingredience:

  • Těstoviny (nejlépe krátké – penne, fusilli)
  • Žampiony nebo jiné houby
  • Česnek, špenát (čerstvý nebo mražený)
  • Smetana na vaření
  • Parmazán, sůl, pepř

Postup:
Na pánvi orestuj houby s česnekem, přidej těstoviny a zalij vodou (jen tolik, aby byly ponořené). Vař zakryté 10–12 minut. Ke konci přidej špenát a smetanu. Zamíchej, zasypej sýrem a máš hotovo.


3. 🥘 Mexická pánev s mletým masem a fazolemi

Ingredience:

  • Mleté hovězí nebo kuřecí maso
  • Červené fazole (konzerva)
  • Kukuřice (konzerva nebo mražená)
  • Rajčatové pyré
  • Česnek, kmín, chilli, sůl
  • Tortilla chipsy nebo rýže k podávání

Postup:
Orestuj maso s česnekem a kořením, přidej pyré, fazole a kukuřici. Povař 10 minut, dochuť a podávej samotné nebo s rýží, případně posypané sýrem a podávané s chipsy.


4. 🧆 Cizrnová kari pánev

Ingredience:

  • Konzerva cizrny
  • Rajčatové pyré
  • Kokosové mléko
  • Kari koření, česnek, zázvor
  • Cibule, špenát nebo jiné listy

Postup:
Na oleji osmahni cibuli, česnek a zázvor. Přidej kari koření, pyré a kokosové mléko, promíchej. Vsyp cizrnu a vař cca 10 minut. Ke konci vmíchej špenát. Skvělé s chlebem nebo rýží.


5. 🥔 Bramborová pánev s vajíčkem a zeleninou

Ingredience:

  • Brambory (předvařené nebo syrové na tenké plátky)
  • Cibule, paprika, cuketa nebo jiná zelenina
  • Vejce
  • Koření dle chuti (např. uzená paprika, tymián)

Postup:
Brambory opeč na oleji dozlatova, přidej zeleninu a orestuj do změknutí. Nakonec vytvoř lžící důlky a do každého vyklepni vejce. Přiklop a nech dojít, dokud se vejce nezatáhnou.


Shrnutí

Vařit chutně neznamená trávit hodiny v kuchyni nebo mít hromadu špinavého nádobí. Pánvová jídla jsou rychlá, praktická a snadno se přizpůsobí tomu, co máš zrovna doma. Stačí jedna pánev, trocha fantazie – a večeře je na stole.

Author: Pavel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *